Hoe groot moet mijn vloerkleed zijn?

10 december 2018 Blog Inrichting
Een passende kleur, het juiste printje en het juiste materiaal gevonden. Dan is het gedaan met de keuzemogelijkheden van het vloerkleed zou je denken? Toch niet, want welke maat moet je nu kiezen bij welk kleed en bij welke ruimte? Hieronder een aantal tips en tricks, zodat jou vloerkleed goed past bij de rest van het interieur en de ruimte

De ‘minimale’ maat van een vloerkleed woonkamer en zithoek
Hoe het interieur in het geheel tot stand komt wordt in grote mate beïnvloed door de grootte van je vloerkleed. Zo kan je er voor zorgen dat je interieur er nog ruimtelijker, sfeervoller en aangenamer uit komt te zien door de juiste grootte van een vloerkleed te kiezen.

Soms wordt er voor een te klein vloerkleed gekozen, dit kan er voor zorgen dat meubels niet met elkaar in verbinding komen te staan. Een vloerkleed wat wel onder een tafel ligt, maar niet de rest van het meubilair bereikt zoals; een bank, stoelen of bijzettafeltjes geeft geen gevoel van eenheid in een zithoek. De minimale maat van een vloerkleed is niet te bepalen in centimeters. Het draait er namelijk om dat de meubels met elkaar in verbinding worden gebracht. De minimale maat van een vloerkleed zou dus zijn wanneer: de voorste poten van een meubel (20 tot 30 centimeter) op het vloerkleed staan. De minimale maat van je vloerkleed kan erg beïnvloed worden door de grootte en de plaats van je bank.
Vloerkleed -140x200 Vloerkleed 170x240
Vloerkleed 200x300 Vloerkleed 250x350
De bank tegen de muur
De minimale maat van een vloerkleed wanneer de bank tegen de muur staat is als: de voorste poten van een meubel (20 tot 30 centimeter) op het vloerkleed staan en er geen groter kleed in jou stijl beschikbaar is. Bovendien moet het kleed 10  centimeter breder zijn dan de bank dit zorgt voor een symmetrisch beeld. Wat ook voor een symmetrisch beeld zorgt is als het kleed aan beide kanten van de tafel evenveel zichtbaar is.

De bank in het midden van de ruimte
Als de bank niet tegen de muur staat maar in de ruimte, laat je alle meubels in zijn geheel op het vloerkleed staan. Trek dan het vloerkleed onder de bank en stoelen door en laat het kleed aan de achterkant uitsteken. Hierdoor wordt een soort ‘eiland’ gevormd waar de gehele zithoek op staat.

Een hoekbank
Bij een hoekbank is het een aanbeveling om het kleed onder de bank te laten lopen. Het kleed moet dan uitsteken aan de kant waar je naar toe kijkt als je in de hoek van de bank zit. Hoe ver het kleed uitsteekt is afhankelijk van de grootte en de vorm van de kamer.

Vorm van de kamer
Bij een langwerpige kamer is het ook mooi om een langwerpig kleed aan te schaffen. Het zelfde geldt voor een vierkante kamer, waarbij een vierkant kleed het mooiste is. Een rond kleed kan ook leuk zijn om een sfeervolle twist te geven aan het interieur. In dit geval moeten de rondingen van het kleed een stukje onder de bank doorlopen.

Kleden met bedrukking
Met bedrukte kleden kan het mooier zijn om deze los van de bank te leggen. Hierdoor wordt het kleed goed zichtbaar op de vloer. De vloer dient dan als een effen achtergrond voor het vloerkleed.  Het kleed kan natuurlijk ook onder de bank, smaken verschillen!
Estella-Submarine-89408
 
Effen kleden
Effen kleden zorgen er vaak voor dat je woonkamer meer één geheel wordt. In plaats van een losse bank, losse stoelen, een losse tafel en een los kleed kan je een mooie zithoek creëren. Het kleed kan dan alle meubels in verbinding brengen door het kleed er onder de meubels te leggen. Het is vaak mooi om dan een wat groter kleed te nemen.
 
Vloerkleden voor onder de eettafel
Bij een vloerkleed voor onder de eettafel is het van belang dat er ruimte is om de stoelen onder de eettafel te zetten en ze naar achteren te kunnen schuiven. Een aanbeveling is om aan elke kant van de eettafel 40 centimeter over te houden. Een tip is om een onderkleed aan te schaffen, zodat alles netjes op zijn plek blijft staan en niet verschuift.
 
Vloerkleden voor in de slaapkamer
Bij vloerkleden in de slaapkamer is de eerste vraag die je jezelf moet stellen waar je precies je vloerkleed wilt neerleggen. Als je het vloerkleed in de lengte van je bed wil plaatsen en ruimte hebt aan beide kanten van het bed, dan moet je een groot kleed of zelfs twee kleden plaatsen. Zo wordt je elke ochtend wakker met een heerlijk zacht tapijtje naast je bed. Je kan natuurlijk ook een vloerkleed onder je bed leggen, zorg er dan voor dat het kleed zichtbaar is rondom het bed. Een zichtbare strook van 30 centimeter voor kleinere bedden en voor grotere bedden een strook van 50 centimeter is raadzaam en geeft een mooie uitstraling.
ESP-4000-01